Meest duurzame project van Nederland
Meest duurzame project van Nederland

Basisschool De Verwondering wint Duurzaam Bouwen Award

De Ecologische basisschool De Verwondering in Almere heeft de Gouden Kikker in de wacht gesleept en is hiermee het meest duurzame project van Nederland. De jury vindt De Verwondering een inspirerend voorbeeld van duurzaam maatschappelijk vastgoed op een zeer hoog niveau en in de breedste zin van het woord. Niet alleen door de keuze van natuurlijke materialen, systemen en bouwmethoden, maar ook door de ontwerpfilosofie. Leerlingen zien zelf hoe hun school is gebouwd, welke materialen zijn toegepast en hoe het van energie wordt voorzien. Het natuur inclusieve schoolplein is een ecosysteem op zich, met veel nestgelegenheden voor vogels en insecten, lokale flora en zelfs een kleine baai. Het project is niet alleen een inspiratie voor de leerlingen én medewerkers van de school, maar ook voor de rest van Nederland.

Het 2-laagse gebouw bestaat uit 3 compartimenten, deze worden verbonden door een centrale ruimte. De school bestaat uit 14 lokalen en 2 speellokalen. Het gebouw is ontworpen met een ecologisch uitgangspunt, d.w.z een duurzame manier van bouwen. Tijdens het hele proces staan de ecologische effecten centraal. De materialen, de winning van de materialen, het energieverbruik, afbreekbare producten mogen geen negatieve gevolgen hebben voor het milieu.

Adviesbureau Lüning was als hoofdconstructeur bij dit project betrokken en verantwoordelijk voor het constructief ontwerp. Boven de begane grond bestaat de draagconstructie van de school geheel uit hout. De constructie is opgebouwd uit een regelmatig patroon van houten kolommen, wanden en liggers. Een veelvoud van houtproducten is toegepast; de eerste verdiepingsvloer en dakvloer zijn uitgevoerd in Lignatur (holle houten vloer), stabiliteitswanden zijn van CLT en de kolommen en liggers zijn gemaakt van gelamineerd hout. Voor de deels dragende gevels is gekozen voor hsb-elementen.

Bijzonder is de dakconstructie voor de centrale ruimte. Deze is uitgevoerd in gelamineerde houten balken die samen de nerfstructuur van een blad vormen.

In deze eerste ecologische bassischool van Nederland gaat lesgeven over meer dan goed leren lezen, schrijven en rekenen. Er wordt vanuit het begrip duurzaamheid gekeken naar de toekomst van de kinderen door dit te integreren in het lesaanbod. Door verbinding en het voorleven wordt duurzaamheid zo op een natuurlijke manier onderdeel van het leven van kinderen. Een mooi streven waar Adviesbureau Lüning graag haar steentje aan heeft bijgedragen.

Bekijk ook dit filmpje. 

Link: https://view.publitas.com/real-concepts/abt-infographic-1/page/1