Houten verbindingsbrug bovenop bedrijfspand

Erdotex, een recyclebedrijf uit Ridderkerk, wil bijdragen aan de vermindering van de carbon footprint van deze wereld. Dat doet zij niet alleen door grote hoeveelheden afgedankte kleding te recyclen, maar nu ook door het bedrijf duurzaam te verbouwen en te verbeteren.

 

Om in de toekomst de kledingstukken zo efficiënt mogelijk te sorteren, wil men een verbindingsbrug bovenop de twee grote bedrijfshallen maken. Door op het dak houten kokers met transportbanden te plaatsen, zullen de kledingstukken via een lopende band naar de verschillende sorteerplekken kunnen worden verplaatst. Wij werden gevraagd de engineering van deze houtconstructie te verzorgen.

Bijzondere CLT-constructie

De gehele constructie moet straks in CLT worden uitgevoerd. Dit duurzame bouwmateriaal wordt vervaardigt uit hernieuwbare grondstof en energiezuinig geproduceerd. Dat zorgt voor een minimale milieubelasting.

 

Ons werk moest er voor zorgen dat de grote geconcentreerde krachten die bij de opleggingen van de uitgestrekte CLT-kokers ontstaan, in de relatief dunne wanden kunnen worden opgevangen.


Een uitdaging was echter de grootte van de overspanning. We moesten rekening houden met de maximaal te produceren CLT-lengte van 17m, maar de overspanningen tussen de jukken zijn soms groter dan 17m. We hebben dit opgelost met een zogenaamd gerber-systeem. Door op de juiste plekken de kokerdelen te koppelen, ontstaat een gunstige krachtswerking in de constructie.

Zorgvuldige detaillering

Hieronder vind je meer informatie over onze berekeningen.

Afbeelding: luning1

Koker 1 steekt over de straat van de ene naar de andere sorteerhal.
De kokers hebben een afmeting van 3,5m breed en 2,7m hoog en hebben verschillende lengte:

-       67m;
-       47m;
-       12m;
-       20m.

Afbeelding: Luing2

De koker over de weg is breder 4,2m breed en 2,7m hoog en heeft een lengte 58m.

 

De lange koker heeft onderweg om de 12m tot 21m ondersteuningen in de vorm van stalen jukken en stalen torens, die tevens de stabiliteit verzorgen.

 

De kokers worden in zo lang mogelijk, produceerbare prefablengte van 17m gemaakt en op de locaties van de gerberscharnieren aan elkaar gekoppeld.

 

 

Opbouw koker:

Met clt-vloer, -dak en -wanden tot een rechthoekige houten koker-profiel.

Afbeelding: juk en toren

Ook de toe- en afvoerruimte LxBxH = 20m x 7,6m x 3,9m, is ge-engineerd met clt-vloer, -dak en -wanden.

Afbeelding: Luning3

Architect: JCVANKESSEL Architectuur
Realisatie: AVK Houtbouw