Belang van betrouwbare data
Het is in de Nederlandse bouwwereld inmiddels gebruikelijk om een MPG-berekening op te stellen. Hiermee wordt een gewogen gemiddelde berekend over 11 duurzaamheidsindicatoren, over de volledige levensduur van het gebouw. Om te achterhalen of een constructie Paris Proof is, is echter alleen het ‘Global Warming Potential’ tot aan oplevering van belang: de directe CO2 uitstoot. Bij een MPG-berekening wordt gebruik gemaakt van een beperkte dataset, er zijn immers gegevens nodig over alle 11 de indicatoren over de volledige levensduur van het gebouw. Helaas zijn deze gegevens lang niet altijd voor handen. Mede daardoor komen MPG-berekeningen niet altijd tot een reële afspiegeling van de duurzaamheid van een gebouw. Bovendien is de CO2-uitstoot niet direct herleidbaar uit de resultaten. Dit betekent dat uit de MPG-score niet duidelijk wordt in welke mate het gebouw bijdraagt aan de opwarming van de aarde.
Deze belemmeringen betreffende de data kent de Paris-Proof-berekening veel minder. De eerste stap in de ontwikkeling ervan was het opzetten van een betrouwbare materialendatabase. De duurzaamheidsdata in de quickscan is gebaseerd gevalideerde LCA’s (zowel uit de Nationale Milieu-database als internationale bronnen) en waar nodig aangevuld met extra data vanuit de praktijk. De data wordt beheerd door materiaalspecialisten, waarbij wordt ook samengewerkt met andere partijen. Zo heeft Oosterhoff’s innovatiedenktank Quake in samenwerking met ABT meer dan 1.000 betonmengsels berekend middels de Ontwerptool Groen Beton van het Betonhuis 3 en toegevoegd aan de quickscan. Daarbij is het ook mogelijk om separaat de wapeningshoeveelheid van het beton in te voeren. Uit analyses van Adviesbureau Lüning is namelijk gebleken dat de hoeveelheid toegepast wapeningsstaal grote invloed kan hebben op de CO2-impact.
De materialendatabase wordt actief beheerd. Wanneer er nieuwe relevante data beschikbaar komt, wordt deze beoordeeld en verwerkt. Hierdoor wordt de kwantiteit en kwaliteit van onze database voortdurend vergroot.
Aan de slag!
Met de quickscan, gebaseerd op een betrouwbare materialendatabase, is het nu tijd voor actie! Op dit moment legt Adviesbureau Lüning de laatste hand aan haar eerste CO2-jaarverslag. Voor alle opgeleverde projecten in 2022 wordt de materiaalgebonden CO2-uitstoot berekend. Binnen 2 weken verwachten we de resultaten van deze berekeningen en presenteren we deze. Meer weten? Hou onze website www.luning.nl/paris-proof-constructies en ons Linkedin kanaal hiervoor in de gaten!
Literatuur
1 Rekenprotocol Paris Proof Materiaalgebonden, DGBC en NIBE, v1.1 14 september 2022
2 Onderzoek rapportage Berekeningsmethodiek koolstof vastlegging biobased bouwmaterialen, SGS Search Ingenieursbureau, 29 juli 2022
3 Concrete Sustainainability Council, Technical Manual – CO2-Module, The Concrete Sustainainability Council, 3 januari 2022