Afbeelding: 35fd5465da10a397287060080ad31cf4

Duurzaam materiaalgebruik

  •  

In al onze projecten proberen we materialen zo duurzaam mogelijk te gebruiken. Hiervoor hanteren we onze eigen Trias Materialica:

• Gebruik zo min mogelijk materiaal;

• Voor het materiaal dat je toch gebruikt, gebruik zoveel mogelijk hernieuwbare (biobased) materialen;

• En mochten die niet voorhanden zijn, gebruik dan overige materialen zodanig dat ze makkelijk te hergebruiken zijn.

Minimaal materiaalgebruik

Met slimmer construeren kun je materiaal besparen. Lichtere constructies, minder materiaal en minder zware funderingen. Slimmer construeren betekent overigens niet altijd constructies zoveel mogelijk uitknijpen. Zo kan het duurzaam (en dus slim) zijn om bepaalde constructies op een hogere belasting te berekenen, zodat in de toekomst een andere functie mogelijk is.

Efficiënte constructiesystemen

De huidige bouwpraktijk wordt gekenmerkt door veel recht-toe-recht-aan-constructies. Deze constructies leiden meestal niet tot het minste materiaalverbruik. Vaak zijn er efficiëntere oplossingen mogelijk die niet meer hoeven te kosten, maar wel veel minder materiaal vragen. Adviesbureau Lüning heeft een passie voor dergelijke efficiënte constructiesystemen. Niet alleen besparen deze bijzondere constructies veel grondstoffen, ze zijn ook vaak bijzonder fraai en elegant. Voorbeelden van dergelijke constructiesystemen zijn:

• Koepels

• Vouwdaken

• Sandwichpanelen

Voorkom afval

Een hele andere manier om materiaal te besparen is door het voorkomen van afval door slimme productiemethoden. Een mooi voorbeeld hiervan is het project PD-lab, waarbij bouwelementen worden gefreesd uit standaard plaatmateriaal. Door de computergestuurde productie wordt bijna al het materiaal uit een plaat benut. Òf het gebruik van afval als grondstof. Bij het materiaal Ceranex wordt restmateriaal van de aubergineplant gebruikt als grondstof voor gevelbeplating.