HoutKern Bouwmethode

Circlewood heeft in samenwerking met alliantiepartners de HoutKern Bouwmethode (HKB)-methode ontwikkeld om met hout op industriële, circulaire en natuurinclusieve wijze gebouwen te realiseren. Door een integrale benaderingswijze laten we zien dat een meer geïndustrialiseerd bouwproces leidt tot betaalbare, gezondere en duurzame gebouwen.

In de basis is de HKB-methode een stapelbare houten module die door middel van een slimme knoop aan elkaar te koppelen is. De innovatie zit hem dan ook in de losmaakbaarheid en flexibiliteit. De HKB-methode zorgt zo voor een enorme besparing op de CO2- en stikstofuitstoot maar biedt nog een aantal andere belangrijke voordelen en kwaliteiten. Zo is de HKB-methode geschikt voor de nieuwste ontwerp- en bouwtechnieken en maakt het de hoogste duurzaamheidsprestaties mogelijk.

Circulair bouwen vereist samenwerking binnen de keten, in een omgeving waarin iedereen belangrijk is. De natuur geeft hiervoor het voorbeeld: wij zien Circlewood als een boom met een eigen levenscyclus en ecosysteem.

Circlewood heeft een eigen ecosysteem ontwikkeld waarin verschillende gelijkgestemde bedrijven intensief samenwerken. Met elkaar zijn wij op weg gegaan houtbouw toe te passen in de volle breedte van de Nederlandse verstedelijkingsopgave. Binnen het ecosysteem hebben we elkaar nodig net zoals de boom afhankelijk is van de bodem, licht en water. Daarbij streeft Circlewood naar een maximale impact voor de samenleving om ons heen: wanneer het de boom goed gaat, profiteert het hele bos eromheen daarvan. Met elkaar zorgen we voor een leefomgeving die toekomstbestendig is en rekening houdt met flora, fauna en de mens.

Het ecosysteem bestaat uit is georganiseerd met engineers, architecten, makers, denkers en kennispartners. Partners zijn: Noordereng Groep, de werkmaatschappijen van Oosterhoff (ABT, Adviesbureau Lüning en bbn) , Heko Spanten, Lomans, DWA, Hedgehog Company, Ferros Staalbouw en TNO.

Lees hier meer over Circlewood.

Bekijk hieronder ook het filmpje over de HoutKern Bouwmethode.