Biosintrum (zijaanzicht) - fotografie Egbert de Boer

Biosintrum winnaar Nederlandse Bouwprijs 2019

5-2-2019

De prijs is maandag 4 februari feestelijk uitgereikt op de eerste dag van de BouwBeurs te Utrecht. Het Biosintrum, ontworpen door Paul de Ruiter Architects, is een energieneutraal gebouw, dat voor meer dan 80% bestaat uit biobased materialen. Het is in vorm en functie een inspiratiebron voor iedereen die zich bezighoudt met biobased economy.

Toonaangevende architectuur

Het Biosintrum is een iconisch gebouw. Dat komt in de eerste plaats door haar bijzondere vorm; de driepoot. Toch is deze vorm niet slechts vanuit esthetisch oogpunt gekozen. Het kenniscentrum wil hiermee ontmoeting, verbinding en kennisdeling stimuleren, maar ook zichtbaar maken. Elke afzonderlijke poot dient een specifiek doel in het gebouw en wordt verbonden door het centrale atrium. Rondom dit atrium zijn studieplekken gerealiseerd, waarbij de begane grond o.a. vergaderruimtes en een congreszaal bevat. De laag daarboven een onderwijsruimte, kantoorruimtes en zelfs een lab.

Link: https://www.egbertdeboer.com/biosintrum/
Biosintrum (interieur) - fotografie Egbert de Boer

Biobased bouwmaterialen

De houten modulaire constructie geeft het gebouw niet alleen een krachtige uitstraling, maar brengt de natuur als het ware van buiten naar binnen. Het gebouw toont haar connectie met de natuur echter niet alleen door haar vorm. Meer nog door de toepassing van alle natuurlijke bouwmaterialen; onbehandelde accoya kozijnen, cradle-to-cradle vloerbedekking, stopcontacten van mais en een luchtkoepel van gerecycled plastic. De boom in midden van het gebouw staat symbool voor ecologische ambities.

Bekijk deze korte impressie van het Biosintrum

"Dit gebouw bewijst dat zwaar ogende constructies niet nodig zijn."

De jury vindt dit gebouw een fraaie inbedding in de natuur waarbij gebruik is gemaakt van nieuwe toepassingen. "Dit gebouw bewijst dat zwaar ogende constructies niet nodig zijn. Het hoofdaspect van de bouw betreft natuurlijke materialen. Dit is een voorbeeldproject van een integrale aanpak van bio-based materialen, circulair bouwen én waar bovendien de totale groene inpassing in het ontwerp is meegenomen." 

Volgens de jury bevestigt dit project dat de toepassing van biobased materialen geen science fiction maar realiteit is. Heel inspirerend vindt de jury het betrekken van de doelgroep bij het ontwerp en de bouw van het gebouw. Dit moet volgens de jury wel heel stimulerend werken voor de nieuwe generatie. Het gebouw staat model voor de verdere ontwikkeling van het Ecomunitypark. 

Ons aandeel in Biosintrum

We zijn er bijzonder trots op dat ons bureau aan dit project heeft mogen meewerken. Ons bureau verzorgde als hoofdconstructeur de berekening en modellering van alle beton- en houtconstructies.

Meer weten over dit onderwerp?