staalkaart voor biobased bouwen
staalkaart voor biobased bouwen

Biosintrum Oosterwolde

Duurzaam in het kwadraat

'Biosintrum' is Fries voor 'Biocentrum'; een kernachtige omschrijving voor een van de meest duurzame en innovatieve gebouwen van Europa. Met het Biosintrum geeft de gemeente Ooststellingwerf overtuigend invulling aan haar visie en ambities op het gebied van de biobased economy. Adviesbureau Lüning is hoofdconstructeur.

Ooststellingwerf belijdt duurzaamheid niet alleen met de mond. Met het bedrijvenpark ECOmunity realiseert de gemeente het meest duurzame, BREAAM-gecertificeerde, bedrijvenpark van Nederland. Dat doet ze samen met de parkorganisatie, de Provincie Friesland, de hogescholen Van Hall Larenstein en Stenden en het Nordwin College. Het Biosintrum is een van de parels op het park. Bedrijven en kennisinstellingen zullen er volop gebruikmaken van de congreszaal, kantoren, laboratoria en andere voorzieningen.

Afbeelding: egbertdeboer-com02

Vloeren van leem, muren van denim

Het kenniscentrum, ontworpen door Paul de Ruiter Architects, is duurzaam in het kwadraat. De bijzondere Y-vorm, met drie vleugels die uitkomen op een atrium in het hart van het gebouw, zorgt ervoor dat het licht en de warmte van de zon optimaal benut worden. Het gebouw zit vol innovatieve systemen voor klimaatbeheersing. De vloeren zijn bijvoorbeeld van leem, gewonnen op het omliggende terrein. In de wanden is denim van oude spijkerbroeken verwerkt. Het restaurant kan putten uit een eigen groente- en kruidentuin en ook het interieur wordt biobased gemaakt. Dat betekent dat de gebruikte materialen van natuurlijke oorsprong en hernieuwbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan stopcontacten van maïs, stoelen van reststoffen uit de aardappelindustrie en meubilair met bladeren van lisdodde.

Afbeelding: DSC_0946
Blik in het centrale atrium met rondom de V-vormige houten vakwerkconstructie. (Foto © Adviesbureau Lüning)

80% biobased materialen

Adviesbureau Lüning is als hoofdconstructeur betrokken bij het constructief ontwerp van het Biosintrum. Uiteraard is in het gebouw, dat voor 80% uit biobased materialen bestaat, veel hout toegepast.  De draagconstructie is geheel opgetrokken in hout. Blikvanger is de vakwerkconstructie rondom het atrium,  uitgevoerd in rondhout, die tevens de stabiliteit van het gebouw verzorgt. In de vloerconstructie is OSB-zero (geperst constructieplaat zonder formaldehyde) verwerkt, afkomstig uit verantwoord beheerde bossen, waardoor het de FSC- en PEFC-keurmerken mag dragen.

De opening van het Biosintrum is in maart 2019.

Op 4 februari 2019 is bekend gemaakt dat het Biosintrum winnaar van de Nederlandse Bouwprijs 2019 is geworden. Lees ons nieuwsartikel hier.

Afbeelding: DSC_0943
Voetdetail van de centrale vakwerkconstructie. (Foto © Adviesbureau Lüning)
PDR_Exterior_LQcrop
PDR_Interior_LQcrop
schets PdRcrop
vogelvlucht PdRcrop
DSC_0937
DSC_0943
DSC_0946
DSC_0970
DSC_0940

Projectgegevens

Opdrachtgever gemeente Oosterwolde
Architect

Paul de Ruiter

Hoofdconstructeur​ Adviesbureau Lüning
Aannemer

Natuurlijk Bouwen

Status gereed
Links Cobouw / PauldeRuiter